Var smart med din träning

Att träna är bra för kroppen och humöret. Regelbunden träning och motion gör att du mår bättre och orkar mer. Dessutom får du en bättre hälsa. Det har visat sig att människor som motionerar aktivt löper mindre risk att drabbas av depressioner och sömnsvårigheter. Här är några smarta tips för att komma igång och lyckas med din träning.

Smarta tips för nybörjare
För en nybörjare är det viktigt att ha tålamod och inte ha för höga målsättningar. Om du är helt otränad kan du förvänta dig att det tar några veckor innan du börjar märka resultat i din kropp och kondition. Det tar lite tid, men ge inte upp! Sätt upp realistiska mål för din träning. Om du har alltför höga mål finns det risk att du tröttnar.

Hitta en träningsform som du gillar eller blanda olika träningsformer. Många ledsnar till exempel på att löpa samma motionsspår dag efter dag. Kanske du hellre vill köra ett pass på gymmet, åka en tur med cykeln eller simma några längder i den lokala simhallen? Experimentera med olika träningsformer och hitta några som du gillar. Det finns många alternativ; variation är nyckeln till lyckad träning.

Young people exercising in a gym on treadmill. Focus is on foreground.

Gör träningen roligare
Det finns många sätt att göra din träning roligare. Det finns till exempel en väldigt stor mängd olika träningsappar som du kan installera på din smarttelefon. Vissa appar för statistik över din träning och ger tips på hur du kan bli bättre. Andra appar förvandlar din träning till roliga spel. Det finns även appar med ”personliga” coacher som motiverar dig medan du tränar. Ett annat beprövat och mycket populärt koncept är förstås att träna med musik. Med trådlösa hörlurar slipper du sladdsallad och kan röra dig nästan hur du vill. Studier har visat att prestationsförmågan höjs när man tränar med musik i öronen. Dessutom gör musiken träningen mer njutbar!

Det är smart att träna
Träning och motion är bra för din hälsa och ditt välmående. Det har till och med visat sig att folk som tränar aktivt känner sig lyckligare. Med smarta tips gör du träningen roligare och mer njutbar. Träna när det passar dig! Många gillar att träna tidigt på morgonen. En av de främsta fördelarna med att träna på morgonen är att du har kvällen fri. Dessutom gör ett träningspass på morgonen att du blir pigg, fokuserad och presterar bättre under dagen. Ett sista tips för att underbygga en god grundkondition är genom att vara aktiv i vardagen. Det kan till exempel handla om att ta trapporna istället för hissen eller cykla till affären istället för att ta bilen. All vardagsmotion är bra för din hälsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *