Kan man vara vegan och samtidigt styrketräna?

Fler och fler väljer att dra ned på sin köttkonsumtion idag, men att ändra matvanor är inte alltid helt enkelt. Det finns olika anledningar till att man väljer att äta mindre kött; Vissa kan inte äta kött på grund av sjukdom, vissa väljer bort kött för miljöns skull och andra av djuretiska skäl. Med ändrad kosthållning kan en rad frågor uppstå, exempelvis hur man äter veganskt eller vegetariskt utan att ens proteinintag minskar. Om du dessutom tycker om att styrketräna är det extra viktigt att tänka på kosten, och se till att du får i dig den mängd protein som krävs för att träningen ska ge resultat.

Veganska produkter med hög proteinhalt

1200px-Plant_milk_cartons,_September_2010Träning och kost går hand i hand. Vare sig du styrketränar eller konditionstränar behöver du äta bra och balanserat för att träningen ska ge resultat. Kolhydrater, fett och protein är på olika sätt viktiga för kroppen. Om du väljer att inte äta kött (som innehåller mycket protein) gäller det att ha koll på andra produkter som innehåller mycket protein. För dem som föredrar kyckling finns det gott om goda recept, och likaså för dem som tycker om en rejäl köttbit eller älskar att äta fisk. För veganer är recepten inte lika många, men det viktigaste är att ha koll på vilka ingredienser som innehåller mycket protein. Kokta baljväxter och sojabönor innehåller stora mängder protein, liksom tofu, nötter och frön, quinoa och linser. Dessa produkter är dessutom enkla att tillaga och går att variera och kombinera med de flesta andra produkter. Att styrketräna och samtidigt vara vegan är med andra ord inga problem alls!

Veganism och träning fungerar bra ihop

Vissa påstår att veganism och träning inte fungerar särskilt bra tillsammans, men så är inte fallet. Om du är vegan och samtidigt styrketränar kan det dock hända att det krävs mer fantasi och tanke kring vad du äter. Kanske behöver du även vissa tillskott som du inte kan få i dig naturligt i din veganska kost. Det allra viktigaste är att man som vegan varierar sina proteinkällor – att bara äta baljväxter kommer inte att gynna din träning, så blanda gärna in exempelvis nötter i dieten. Precis som för köttätare måste du dock vara beredd på att lägga ned tid, planering och omsorg på din mat för att det ska ge resultat i form av muskler. Du är dock inte ensam om att vara vegan i träningsvärlden; tennisspelaren Serena Williams och MMA-proffset James Wilks är bara två andra som satsar mycket på vegansk kost i kombination med sin träning. Vill du veta mer om vegansk näringslära, eller kanske få tips på god veganska recept? Besök Veganföreningen i Sverige för att få reda på mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *