Anabola steroider

Har du hört talas om anabola steroider? Det är ett manligt könshormon i syntetisk form som används av en rad människor i olika situationer. Du har säkerligen hört talas om ämnet i samband med atleter och sport då det främst används för att få större muskler och bli starkare. Det är olagligt att använda ämnet och om du använder det i sportsammanhang kan du bli diskvalificerad och i vissa fall bli fråntagen dina medaljer eller förbjuden att ställa upp i tävlingar. Läs våra snabba fakta om anabola steroider och dess konsekvenser.

Hur fungerar anabola steroider?

Det finns många olika typer av anabola steroider och lika många anledningar till att folk väljer att bruka dem. Några vill endast få större muskler för att se bättre ut och några tar dem för att få en fördel i sportsammanhang. 643px-depo-testosterone_200_mg_mlFör en person som sysslar med sporter som bodybuilding kan det vara frestande att använda sig av det olagliga preparatet för att förbättra sina resultat. Anabola steroider ser till att muskler byggs upp enklare och användes först och främst inom sjukvården. Efter forskning visade att steroiderna gav allvarliga biverkningar slutade man använda dem och de gjordes även olagliga att använda. I Sverige är det även strikt förbjudet att tillverka, inneha, ge bort eller köpa steroider. Att bryta mot dessa lagar kan ge böter och fängelse. Det är bättre att investera tid i att bygga något bestående, vare sig det är din kropp eller ett hus. köp en stege eller börja träna, det är aldrig för sent.

Konsekvenser av bruk

Vad finns det för fysiska biverkningar av att använda anabola steroider? Man brukar först och främst skilja på de fysiska och psykiska biverkningarna och experter säger att det endast är en tidsfråga innan man märker av dem om man brukar anabola steroider. Eftersom alla människor är olika upplever man biverkningarna på olika sätt. Några av de vanligaste följderna av bruk av anabola steroider är potensproblem, förminskade testiklar, minskad sexlust samt depression eller nedstämdhet. En annan vanlig biverkan är aggressiv akne som kan vara svårbehandlad. Aknen går oftast över efter att man har slutat med bruket av anabola steroider men i vissa fall kan den ge bestående ärr eller komma tillbaka även efteråt. Speciellt problematiskt är det att använda sig av steroider innan man växt färdigt då det kan leda till att man inte når sin fulla längd. I dokumenterade fall har man sett att unga människor blivit mellan 5-7 cm kortare på grund av missbruk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *