Träning som handikappad eller äldre

Alla mår bra av att träna och ålder, kön eller ett handikapp ska inte utgöra ett hinder för att man kan träna. Är man lite äldre kan man bara helt enkelt anpassa träningen efter förutsättningar och samma gäller om man har ett handikapp.

Att tänka på med träning som handikappad

Ett handikapp ska inte vara ett hinder för träning och beroende på vilken typ av handikapp man har, kan man alltid anpassa träningen efter behov. Man ska alltid fokusera på vad man kan göra istället för vad man inte kan göra. Ett tips är att först konsultera med sin läkare om det är något som man absolut måste undvika, samt att man alltid kan konsultera med en sjukgymnast vilka träningsformer som kan fungera bra. Har man ett funktionshinder finns det många tips på bra aktiviteter för handikappade där motion och träning ingår. Samhället kan också bistå med mycket hjälp i form av landstingets stöd för rätten till fria hjälpmedel, eller eventuellt assistans om man är i behov av detta. Ett pilotprojekt på Högskolan i Halmstad 2020 ska inspirera så att elever med funktionsnedsättning ska bli mer aktiva och få en bättre livskvalitet. Forskning visar att handikappade elever mår mycket bättre genom fysisk aktivitet och ger en större social gemenskap och delaktighet. En aktivitet som kan vara riktigt rolig att utföra oavsett om man är handikappad eller inte är padel. Padel är en blandning mellan squash och tennis och då behöver man padelbollar av hög kvalitet för en komplett utrustning.

Ingen är för gammal för träning!

Om man är till åren och man börjar få ont lite här och var, är det ändå inte försent att börja träna! Forskning på Karolinska Institutet visar att ålder inte är något hinder för träning och att det snarare har många fördelar för den äldre kroppen. Beroende på ålder ska man bara tänka på att anpassa träningen efter eventuella skador som artros, eventuella konstgjorda leder eller eventuell benskörhet. Har man sköra leder kan man träna mycket i vatten då vattengymnastik är fantastiskt bra för att utveckla bättre kondition, styrka och uthållighet. Vattengympa avlastar även leder och är dessutom roligt då man kör många pass i grupper. Fördelarna med träning som äldre är att man får mer muskler som skyddar leder med artros och man ska inte vara rädd att träna och tänka att det skadar artrosen. Så länge sjukgymnast eller läkare kan ge goda råd om vilken träning som kan passa bäst, är det snarare bättre att röra på sig mer trots kanske en del värk till en början. En annan stor fördel med att träna som äldre, är att man får ett starkare hjärta och förebygger de sjukdomar som man ofta kan drabbas av som äldre. Oavsett vilken träningsform man väljer som äldre, är det viktigaste av allt är att man har roligt och finner glädje med sin träning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *