Träning och psykisk hälsa

Träna! Få saker känns så bra som att komma hem från gymmet eller löpturen. Alla som tränar känner igen den avslappnade och stressfria känslan, för att inte tala om den härliga tröttheten. Därför blir man knappast förvånad över att flera studier visar att träning påverkar den psykiska hälsan positivt. Nu har till exempel Magnus Lindvall, forskare inom idrottspsykologi, slagit fast att regelbunden fysisk träning hjälper mot ångest, depression, sömnbesvär och stress. Genom magnetröntgen har man dessutom kunnat bevisa att både den grå och vita hjärnsubstansen ökar vid träning, något som anses vara bra för tillexempel ökad inlärningsförmåga och bättre minne. Visserligen kan träningen inte alltid, och framförallt inte helt och hållet, ersätta mediciner och/eller terapi. Men det fungerar utmärkt som ett humörhöjande komplement.Träning och psykisk hälsa 1

Individanpassa träningen för bästa resultat
Vad som är viktigt att förstå är att det i lyckade fall handlat om individanpassad träning. Alla kan inte bli elitidrottare. För den som aldrig tränat räcker det att få upp pulsen en aning. Viktigast är att du tränar minst tre gånger i veckan under minst 30 minuter. Det är verkligen inga omöjliga prestationer som krävs. Det är också viktigt att du gillar det du gör, annars fungerar inte hjärnans belöningssystem. Ta tid och hitta en träningsform som verkligen passar dig. Forskning visar dessutom att handledd träning är bättre än att träna ensam, förmodligen har just det dock att göra med att många har lättare att motivera sig vid handledd träning.

Träna och investera i dig själv
Kort sagt, ut och träna med dig! Promenader, löpning, cross fit eller yoga spelar ingen roll. Huvudsaken är att du rör på dig. Kroppen är gjord för att utföra fysiska aktiviteter och mår bra när den får göra det. Träning förlänger ditt liv och gör dig dessutom till en piggare och gladare människa. Om kroppen mår bra så mår huvudet bra och i en tid då depression är det folkhälsoproblem som ökar mest är det hög tid att ta hand om sig själv. Inga undanflykter är tillåtna, att träna regelbundet är varken dyrt eller tidskrävande. Det är däremot en god investering i dig själv, din hälsa och ditt välmående. Ingenting borde vara viktigare än det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *