Förebygg skador vid träning

Att träna och motionera är en av de bästa sakerna man kan göra för att förbättra sin hälsa generellt, och en person som tränar regelbundet löper mindre risk att råka ut för sjukdomar och olyckor än en person som inte gör det. Men ibland är det faktiskt själva träningen som är orsaken till att man skadar sig. För att förhindra att det händer, finns det några saker man ska tänka på innan man ger sig ut i löparspåret eller sätter sig på motionscykeln.

En av de viktigaste sakerna när man tränar är att lyssna på sin kropp, och trappa upp träningen allt eftersom man klarar av den. Om man börjar med lätt vardagsmotion är det mycket liten risk att man skadar sig, och man behöver knappast ens värma upp inför sådan träning. Men om man ska börja ge sig in på mer intensiv träning måste man låta kroppen vänja sig gradvis, varför det är viktigt att värma upp med mjukare rörelser innan man kommer in på den mer högintensiva delen av träningspasset.  Annars finns risk för att senor och muskler blir överbelastade. Något annat som är viktigt att tänka på, särskilt om man i huvudsak sysslar med muskelträning, är att låta kroppen återhämta sig mellan passen. Annars kan träningen få motsatt effekt, då musklerna bryts ned istället för att byggas upp.Tibialis

Ytterligare en sak som är viktig för att förebygga skador är att man har rätt utrustning. Om man till exempel planerar att börja löpa regelbundet, bör man investera i ett par skor som ger foten, och därmed resten av kroppen, det stöd den behöver. När man börjar springa eller gå mer än vanligt, kan det hända att man känner av värk på framsidan av smalbenen eller i hälsenan. Det betyder att man kan ha en inflammation i benhinnorna eller i hälsenan, som en följd av överträning. Om detta händer bör man avstå från de rörelser som orsakat skadan, och träna på andra sätt medan benhinnorna eller hälsenorna får återhämta sig.

Om olyckan trots allt skulle vara framme, och du drabbas av en idrottsskada, kan du vända dig till en naprapat eller annan manuell terapeut för att få hjälp med behandlingen. Du hittar en naprapat i Stockholm på Naprapatmats.se. De kan också hjälpa dig med vidare råd för hur du kan undvika att drabbas av samma skada igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *