Överlev hösten med sömn, god mat och regelbunden träning

November är här och med det också mörkret och kylan. Visste du att hela 90 % av svenskarna upplever ökad trötthet under hösten? Är du en av dessa är det allra effektivaste du kan göra för att bekämpa tröttheten att träna regelbunden, äta hälsosamt och förbättra dina sömnrutiner. Inga högoddsare alltså. Varför har många svårt att få till detta?

Tid och pengar är ingen ursäkt
Det allra vanligaste är att skylla på att man inte har tid eller råd att träna regelbundet. Men för att må bra måste du inte lägga ned mängder med timmar på träning. Inte heller behöver det kosta någonting överhuvudtaget. I själva verket är allt som behövs en promenad eller kortare löptur om dagen. Det kan faktiskt de flesta få in i sitt schema. Hur tar du dig till och från jobbet till exempel, kan du cykla eller jogga dit? Skulle du inte kunna byta ut den där halvtimmen framför teven mot en promenad? Börja motionera och du kommer snabbt att märka att du bli både piggare och gladare.

Salmon Steak

Kost och sömn minst lika viktig som träningen
När det gäller hälsosam mat brukar argumenten vara ungefär de samma. Tid och pengar räcker inte till. Men hälsosam mat är faktiskt inte dyrare än ohälsosam mat. Försöker du komma med undanflykter i stil med att du inte kommer på vad du ska laga så finns gott om internetsidor som exempelvis Matklubben där du enkelt letar upp goda och nyttiga recept utifrån de råvaror du har hemma. Så sluta upp med undanflykter och skippa skräpmaten till förmån för hälsosammare alternativ. Du kommer inte att bli besviken.

Om du lyckas pressa in ett kortare träningspass om dagen och börjar tänka lite på vad du äter så är det ett bra steg på vägen. Men för den som ytterligare vill öka sitt välmående är sömnen också en viktig del. Vi sover i genomsnitt två timmar mindre idag än under 1800-talet och människan har knappast någonsin levt ett stressigare liv? Något som stör vår nattsömn är det artificiella blå ljuset från mobiler och surfplattor. Det minskar nämligen hormonet melatonin, ett ämne som gör oss trötta. Därför är ett enkelt sätt att sova bättra att helt enkelt sluta leka med telefonen precis innan du ska sova. Lättare sagt än gjort för det flesta. Men prova med en gammal vanlig hederlig bok ikväll och se om det får dig att somna snabbare och sen sova bättre. Det skadar ju inte att testa, eller hur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *