Träning för hälsa och behandling av skador

Träning är viktig för att förebygga ohälsa och för att behandla skador. Med daglig vardagsmotion och tre till fyra svettiga konditions- och styrkepass varje vecka kommer du att må bra och undvika besvär med värk i muskler och leder.

Övervikt och en stillasittande livsstil leder till ökad risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och svaga muskler. Ofta hamnar många i en ond cirkel där övervikten och hälsoproblemen leder till att det blir jobbigt att träna vilket leder till att övervikten förvärras och till slut resulterar i fetma. Tyvärr är det många som även får ont i lederna vilket leder till en ännu mer stillasittande livsstil. En av de ledsjukdomar som ökat de senaste åren är artros som dessutom har börjat drabba allt yngre personer. Artros beror bland annat på övervikt och en stillasittande livsstil. Övervikten ökar belastningen på knä, höfter och rygg och leder till smärta och rörelseproblem.

Styrketräning för behandling av skador

Om du redan har drabbats av en skada är styrketräning oerhört viktig för att bygga upp muskulaturen kring problemområdet. Har du t.ex. drabbats av artros är träning en viktig del av behandlingen. Be en fysioterapeut eller annan person med utbildning inom fysiologi att hjälpa till med att ta fram ett specialanpassat träningsprogram för dig.

Styrketräning för att förebygga ohälsa

Med stigande ålder minskar muskelmassan i kroppen. För att bibehålla muskelmassan eller öka den krävs styrketräning. Styrketräningen skyddar mot ledsjukdomar och andra besvär med minskad ork i vardagen. För att trivas med livet även som äldre gäller det att ha en tillräckligt stark kropp för att fortfarande orka bära matkassar eller klara av att resa sig från en låg soffa.

Styrketräning bör utföras minst en till två gånger per vecka. Det går att styrketräna hemma på egen hand genom att använda hantlar, gummiband eller den egna kroppsvikten som belastning. Övningar som armhävningar, knäböj, höftlyft o.s.v. gör att din muskelstyrka bibehålls och även ökar. Om det är svårt att hitta motivationen på egen hand är det bra att gå till ett gym och träna. På gymmet finns utbildade instruktörer som kan hjälpa dig. Om du trivs med att träna i grupp finns det ofta många gemensamma pass med fokus på styrka.

Gå ner i vikt

Övervikt och särskilt fetma, är en starkt bidragande faktor till att utveckla livsstilssjukdomar som minskar livskvaliteten och i förlängningen leder till sjukdom. En viktnedgång minskar belastningen på lederna och gör det även mycket lättare att träna. Det är stor skillnad på att löpträna om vikten är 20 kg för hög än om du är normalviktig. För att lyckas med en viktminskning bör snabba dieter undvikas. Tänk istället långsiktigt och lägg successivt till nya sunda vanor. Börja äta grönsaker till varje måltid och begränsa intaget av sötsaker till en dag i veckan. Promenera gärna varje dag för att öka förbränningen. Passa samtidigt på att njuta av fin natur eller en bra ljudbok i hörlurarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *