Kan man träna om man är sjuk?

Att träna regelbundet är ett fantastiskt sätt att hålla sig frisk på, både fysiskt och mentalt, och i Sverige tränar mer än hälften av landets invånare cirka tre gånger i veckan. En bra träningsregim i kombination med nyttig kost och bra sömn är några av grundpelarna i vägen till ett starkt och kvalitativt liv. Men vad händer när du blir sjuk? Är det bara att lägga av då eller kan du fortfarande köra på som du alltid gjort? Eller är det rentav farligt att träna om du har den minsta antydande till förkylning?

Det enkla svaret på frågan om träning och sjukdom går hand i hand är nej, men faktum är att det finns situationer där det är helt okej att fortsätta träna. Om du till exempel lider av allergier, låt säga pollenallergi på våren, så är det absolut inga problem att träna. Däremot kan det vara en bra idé att ta det receptfria läkemedlet clarityn som tack vare att det innehåller antihistamin tar bort besvär som rinnande näsa eller nästäppa, och som därmed underlättar andningen och därmed träningen.

Vanliga myter

Trots att tiderna är moderna så finns det fortfarande en hel del hälsomyter som bitit sig fast i mångas sinnen. En sådan är att du blir förkyld av kyla eller om du går ut med blött hår, och trots att läkare ständigt deklamerar att en förkylning beror på ett virus och inte ett kallt klimat så är det svårt att krossa myten totalt. Att träna i kyla är med andra ord inte farligt, men om du vill undvika muskelskador på grund av låga temperaturer är det viktigt att vara klädd rätt.

Så vad ska du göra om du blir förkyld men ändå vill fortsätta träna? Enligt experterna så går det bra att fortsätta så länge du tar det lite lugnare än vanligt då kroppen behöver all sin energi för att återhämta sig. Detta gäller dock endast vid lättare förkylningar; har du feber får du ställa löparskorna på hyllan tills du blir feberfri.

Halsont-den största faran

En av de farligaste sjukdomstillstånden när det kommer till träning är halsont, då det kan innebära att du halsfluss, vilket i sin tur innebär att farliga bakterier kan sprida sig i kroppen när du anstränger dig fysiskt. Det kan till och med gå så illa att det sätter sig på hjärtat!

Knepet är med andra ord att ta det lugnt eller att ta en regelrätt paus i träningen om kroppen inte mår bra. Hur mycket svenskar än gillar att träna, framförallt löpning och styrketräning, så är det inte värt att bli sjuk eller skadad av det. Det ger kroppen en chans att återhämta sig snabbare och snart är du tillbaka på gymmet eller i löpspåret med nya krafter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *