Yoga – träningstrenden som höll i sig

Det har nu gått många år sedan alla började prata om yoga. Ändå är det populärare än någonsin, och alla som har provat vet varför. Träningsformen gör oss inte bara fysiskt starkare och smidigare utan erbjuder också mental träning och spirituell vägledning. Yoga är helt enkelt utmärkt för din hälsa! Dessutom är det en enkel träningsform, det enda du behöver är dig själv och en yogamatta. Sen kan du träna överallt och när du vill, bara du lärt dig grunderna.

Yoga som träning eller komplement
Det flesta som förkastar yoga gör det dels för att de skräms bort av den spirituella delen och dels för att de inte tror att det handlar om träning. Till er som tillhör den andra kategorin vill jag bara säga att ni är välkomna att prova på ett yogapass så lovar jag at ni ändrar uppfattning. Och för er som tycker att det känns för spirituellt kan jag lugna er med att den biten absolut inte behöver vara en del av din yogaträning. Själv höll jag på med yoga som träningsform i flera år innan jag slutligen började läsa på om filosofin bakom det hela. Och de flesta gym som erbjuder så kallad power yoga tar inte heller upp speciellt mycket om själva filosofin bakom träningen. Så den delen av yogan är mer än valfri.

On 4-feb-09, at 11:17 am, van der voort, jane wrote: image of bikram yoga beaches instructor dana moore, and class. Frame-grab from rene johnston's video. For living section "it" page, jane vdv

Är du ändå inte övertygad kan jag berätta för dig att även om du inte vill ägna dig helhjärtat åt yoga (just nu) så fungerar yoga som ett utmärkt komplement till annan träning. Yoga och löpning är tillexempel en utmärkt kombination eftersom yogaträning hjälper till att sträcka ut muskler som blir korta om du springer mycket.

Yoga som rehabilitering
Inte bara det, yoga är dessutom väldigt bra som rehabiliteringsträning. För patienter med lindriga rygg- och nackproblem har yoga enligt en studie som Karolinska institutet gjort haft väldigt bra effekt. Det har då handlat om medicinsk yoga som anses kunna minska antalet sjukdagar för dessa sjukdomsgrupper. Att ordinera dessa patienter yoga är också mycket kostnadseffektivit eftersom detta kräver få redskap och ingen speciell miljö. Är du en av alla som är avigt inställda till yoga? Sluta upp med det och häng istället på och förstå varför yoga är en livskraftig hälsotrend!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *