Njut av vintern med rätt utrustning

Inget kan förkorta en härlig dag utomhus i vintervädret som iskalla tår och stelfrusna fingrar. Vill man gärna vistas utomhus denna årstid så måste man se till att ha rätt kläder och utrustning.

När vi är ute, i skogen eller i skidbacken är det A och O att hålla sig torr och varm. Kan man bara hålla värmen, så kan man koncentrera sig på den aktivitet man gillar och bara njuta av det vackra vintervädret.

Huvudet är huvudsaken

Vi vet att man vid -5°C förlorar hela 50 % av kroppsvärmen via huvudet, och vid -20°C hela 75 %. Det gör det inte svårt att räkna ut hur viktigt det är att välja rätt huvudbonad. Titta gärna efter en mössa med två lager och helst med en blandning av temperaturreglerande ull och akryl.

Snygga tröjor och fleece

Ett bra underställ är ett absolut måste när du är utomhus en kall dag och din aktivitet eller ditt arbete är svettframkallande – då är ullkläder ett mycket bra val. Merinoull är temperaturreglerande och naturligt antibakteriell, så den behöver inte tvättas så ofta. Ovanpå undertröjan kan du välja en tröja av bomull eller en fleece, om det är riktigt kallt. För tröjor i ekologisk bomull och klassiska fleecetröjor finns ett stort urval från Haglöfs.

 

Hitta rätt jacka

Även valet av jacka är helt beroende av vilken aktivitet du ska igång med och i vilket väder. Det finns många olika regnjackor som är både vattentäta och ventilerande, vilket helt klart är ett plus. Här kunde man också välja att gå med en softshelljacka. Till kallare väder är det en skid- eller dunjacka som gäller. Dunjackan är mycket varm medan skidjackan oftast också är vattentät, så här är det återigen själva aktiviteten som får styra valet.

 

Slitstarka byxor

De flesta skidbyxor är, precis som skidjackorna, både vind- och vattentäta. Titta efter en slitstark byxa i en snygg passform och färg, så kan du också se bra ut i backen. Ett bra underställ är också ett måste när du är på skidsemester, vandrar eller arbetar utomhus. Om det ska vara tjockt och varmt eller först och främst svettransporterande, beror helt på aktiviteten.

 

Kom långt med en bra känga

Är det vandring du ska ägna dig åt, så är fotbeklädnaden nog det viktigaste av allt. Titta efter vattentäta kängor, som samtidigt kan andas och är varma. Passformen är naturligtvis mycket viktig och sulan ska vara dämpande, så du undgår skavsår eller ont i fötterna. Toppa det med ett par varma sköna vandringsstrumpor, så är du redo för en skön vandring i vinterlandet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *