Långdistanslöpning – för mental och fysisk hälsa

 

Löpningen har blivit en av vår tids största motionsformer. I takt med att allt fler människor uppskattar både tjusningen och belöningarna i att springa uppstår också fler och fler organiserade löpningsföreningar och motionssällskap. Det finns otaliga fördelar med att löpa. Det kräver ingen särskild utrustning förutom ett par bra skor och träningskläder. Du behöver därmed inte använda dig av motionscyklar, crosstrainers eller annan dyr utrustning. Dessutom kan löpningen utföras nästan var som helst. Oavsett om du bor i stadsmiljö eller på landet brukar det gå att hitta ett bra joggingstråk att utnyttja. Med tanke på alla positiva konsekvenser som löpningen har är det inte konstigt att allt fler joggare och löpare syns i löpspåren.

1125px-stockholm_marathon_2013_08-1En av dessa fördelar är att löpningen faktiskt gör dig lyckligare. Det är vetenskapligt bevisat att löpning hjälper mot såväl ångest som allmän nedstämdhet. Även om det inte går att förvänta sig att löpningen ska lösa alla ens problem är det utan tvekan ett vasst verktyg i arsenalen att ta till när du känner att du behöver få upp humöret. Träning utsöndrar nämligen endorfiner när du får upp pulsen och anstränger dig. Det sätter igång kroppens belöningssystem – och det är det som gör att du känner dig lyckligare efter en löprunda. Det kan vara bra att motivera sig med tanken på det om benen är tröga under ett pass.

Naturligtvis har löpningen också många fördelar på det fysiska planet. Övervikt har blivit något av en folksjukdom som drabbar många människor. Det för med sig en ökad risk för hel del relaterade sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och mycket mer. Löpningen är ett utmärkt sätt att gå ned till en bättre vikt eftersom den är energikrävande och därmed gör av med många kalorier. Däremot får du inte glömma att fylla på depåerna efter ett träningspass. Kroppen behöver energin för att orka med även vardagliga sysslor.

Om du vill gå ner i vikt genom träning kan det vara kul att motivera sig genom att köpa nya kläder. Med ett märke som Adrian Hammond kan du unna dig kläder som passar din nya kroppsform. På så sätt får du ytterligare ett skäl att behålla din fysiska form på topp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *