Klä dig rätt för vinterns löpning

Vi vet hur det är – sommarens behagliga temperaturer ger vika för höstens svalka, och innan du hunnit blinka har det blivit bitande kall vinter. Vinden viner runt husknutarna, barnen sitter i soffan gulligt hopkurade under en filt och det måste vara tio minusgrader ute, minst. En löptur är det sista du vill utsätta din kropp för just i det här ögonblicket. Men vinterlöpning kan bli riktigt kul – jo, vi lovar! – bara du förser dig med rätt utrustning. Ingenting är roligt så länge man är blöt eller fryser, men med rätt kläder kan vinterlöpningen faktiskt bli en ren njutning.

Löparkläder efter väder

Ett av de vanligaste misstagen som den nyblivna vinterlöparen gör, tro det eller ej, är att klä sig för varmt. Visst är fem minusgrader förhållandevis kallt om du ska ta en promenad, men du behöver inte pälsa på dig lika mycket för en springtur. Det handlar om att klä sig rätt för rätt temperatur. Då kroppen genererar en hel del kroppsvärme när du springer, kan det således räcka med thermotights och två lager tröjor i sportmaterial vid nollgradig löpning. En hel del löpare upptäcker att vantar är överflödiga i alla temperaturer över nollgradigt. Däremot försvinner mycket kroppsvärme via huvudet, så en varm mössa eller ett pannband bör ses som en god investering för den ultimata vinterlöpningen.

Håll dig synlig i vintermörkret

Under vinterhalvåret blir det inte bara kallare, det blir dessutom blåsigare. Löparkläder i vindtäta material är A och O när det kommer till vinterlöpning. Så införskaffa en vindtät jacka och vinka adjö till snålblåsten. Skorna du använder för vinterlöpningen behöver tåla en rad olika underlag; snö, slask, salt, is och lera kommer dina skor oundvikligen komma i kontakt med. Därför behöver du skor som har extra starkt grepp och gärna någon form av foder. Som om kylan, blåsten och isunderlaget inte var utmaning nog, blir dagarna också kortare under vintermånaderna. Hög synlighet bör därför alltid vara högt uppe på listan för dig som vinterspringer. Reflexvästar håller dig både varm och synlig i vintermörkret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *