Hur mycket protein behöver man?

Protein är något alla människor behöver, men hur mycket just du är i behov av beror på hur fysiskt aktiv du är, eller om du har något särskilt mål med din kropp. Protein brukar kallas för kroppens byggstenar eftersom de består av olika aminosyror som bygger upp musklerna. Vill du bygga mycket muskler kan det gå snabbare om du tillsätter mer protein i din kost. Enligt Livsmedelsverket får du i dig precis den mängd protein du behöver om du ser till att äta en varierad kost. Rekommendationen är 50-60 gram protein per dag och det når de flesta genom sin vanliga kost.

HazelnutsDin egen kropp

Nuförtiden är det väldigt vanligt att ha ett mål med sin kropp. Man vill att den ska se ut på ett visst sätt och samtidigt kunna göra vissa saker. Du kanske vill ha mer definierade muskler på armarna och kunna bära tyngre, eller så vill du ha starkare ben och kunna gå långt? Det normativa utseendet som ideal har gjort att många människor förändrar sin kost fastän de vetenskapligt inte behöver det för att kunna leva ett vanligt liv. Protein finns i vardagliga livsmedel som ägg, fisk, kyckling, kött och mjölkprodukter och dessa essentiella aminosyror räcker långt för att du ska kunna bygga muskler. Om du är professionell idrottare kan det vara värt att ta tillskott, men enligt Livsmedelsverket har de flesta människor till och med ett naturligt överskott av proteiner. Har du ont i ryggen efter för mycket träning? Kontakta en professionell kiropraktor stockholm för att förbättra din kropp på naturlig väg.

Dina viktigaste mål

Det är viktigt att få i sig protein om man tränar mycket då musklerna faktiskt bryts ned av träning och sedan är beroende av de essentiella aminosyrorna för att byggas upp igen. Om du tränar mycket och har ett särskilt mål kan du med fördel se till att dina måltider består av de proteinkällor som nämndes tidigare. Livsmedelsverket rekommenderar den klassiska tallriksmodellen och säger att man bara behöver ta syntetiska tillskott om man äter en väldigt ensidig kost. Om du äter nudlar sju dagar i veckan som din främsta föda är rekommendationen att börja äta mer varierat, inte att köpa kosttillskott i form av pulver eller tabletter. ytterligare information från livsmedelsverket förklarar även hur vegetarianer och veganer får i sig tillräckligt med protein, vilket inte heller brukar vara ett problem. Bönor, linser och baljväxter räcker långt eftersom de innehåller dessa essentiella aminosyror som kroppen byggs upp av. Vill du ha extra energi kan en påse nötter vara bra att ha nära till hands.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *