Sömnens betydelse för träning

Träning brukar beskrivas som en tredelad fråga där alla de olika komponenterna måste infinna sig för att man ska kunna nå positiva resultat. Det krävs utöver den faktiska träningen även en välbalanserad kost, och inte att förglömma Sömn som är den tredje pelaren i det tredelade svaret om vad som krävs för att få resultat på sin träning. Sömnens betydelse har fått ökat fokus bland kroppsbyggare och tiden då eliten tränar på dagen och jobbar som dörrvakt på natten med koffeinpiller som bästa vän är sedan länge förbi. En välbalanserad vardag är nyckeln till framgång.

Kroppen straffas utan sömn

600px-Never_underestimate_the_power_of_Truss_150411-A-ZZ247-664Sömn krävs för att din kropp ska få en möjlighet att återhämta sig efter ansträngning. Vi gör helt enkelt inte det i vaket tillstånd, det är lika sant när det handlar om ett växande barn eller för kroppens återhämtning efter en olycka. Så att påstå att sömnbrist påverkar din träning är en underdrift. så mycket påverkar sömnbrist din träning att även om du skulle hålla en perfekt diet och optimala träningspass så skulle du utan sömn inte se några resultat. Men även en mild sömnbrist kan ha stor negativ påverkan på dina träningsresultat, speciellt om det är vanligt förekommande med för få timmars sömn. Sömn påverkar ditt humör, utseende och välmående. Forskningen om sömn har gjort stora framsteg de senaste 20 åren och det finns nu få tyckare som inte tar sömnens makt över vår kropp på allvar. Att ha stabila sömnvanor gör helt enkelt att vi mår bättre, återhämtar oss bättre och ser bättre ut.

Ta frågan om sömn seriöst

Hur du sover påverkar hela din kropp, inte bara muskler som skriker efter återhämtning efter tunga träningspass. din sömn påverkar din mage, men det omvända är också sant. Vill du optimera hur du sover om natten, är vad du äter och när viktiga parametrar för en stabil sömn. Till exempel är det inte att rekommendera att äta raffinerat socker sent på kvällen om man vill stilla hungern med hänvisning till sömnen – i stället är en handfull nötter och torkade bär något som ger en positiv inverkan på nattsömnen. Att lida av sömnbrist har många olika nackdelar för dig som individ, och att ta frågan om sömn seriöst är något som forskare världen över är rörande överens om är en viktig hälsofråga. För träningsmänniskor är det här extra viktigt då en vanlig orsak till brist på motivation är uteblivna resultat. Att träna hårt och sova väl är två faktorer som borde gå hand i hand.

Att ta ansvar för sin sömn är viktigt för träningsmänniskor
Träna hårt och sov väl

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *